Procjena i kupnja rabljenih vozila

Procjena i kupnja rabljenih vozila je neophodna jer statistike pokazuju da je svaka druga kupnja rabljenog automobila nesmotrena i pogrešna. Nakon što odaberete automobil obavezno s vlasnikom posjetite servis s dijagnostikom, a to se odnosni na tehničku ispravnost vozila, godinu proizvodnje te tržišnu vrijednost vozila.


Procjenu vrijednosti vozila koriste razne osiguravajuće kuće, trgovci rabljenim vozilima, porezne uprave, carinske ispostave, sudski vještaci koriste podatke iz Kataloga orijentacijskih vrijednosti rabljenih vozila kako bi dobili uvid u vrijednost rabljenog vozila. Jedan od sigurnijih načina ukoliko kupujete auto je se uputite u neku od ovlaštenih prodavatelja rabljenih vozila. Još jedna od sigurnih načina želite li biti sigurni u pravu vrijednost vozila pri kupnji je da vozilo uputite ovlaštenom procjenitelju. Ovlašteni procjenitelji detaljno će provjeriti ispravnost, kvalitetu, odnosno tehničko stanje vozila, te vam dati stvarnu vrijednost vozila. Također, Hrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce rabljenih vozila na nerijetku pojavu smanjivanja broja prijeđenih kilometara kako bi se skuplje prodao rabljeni automobil. Stoga, pri kupnji rabljeni auto vrlo je važno napraviti provjeru stanja auta.

Savjeti za kupnju rabljenih vozila:

kupnja-auta-dokumenti

1. DOKUMENTI: Je li auto pod kreditom ili leasingom? – na ovo treba paziti. Kad više nisu u stanju redovito podmirivati rate, očajni vlasnici automobila kupljenih na kredit u posljednje vrijeme sve češće prodaju automobil sljedećem kupcu bez obzira na zabranu otuđenja. A kupac iz papira ne može saznati da je automobil pod zabranom otuđenja, jer to unatoč propisima nije uneseno u prometnu knjižicu. Razlog? Država, naime, nije predvidjela mjere za kažnjavanje vlasnika automobila kupljenih na kredit koji se ne odazovu na naknadni upis zabrane otuđenja u nadležnu policijsku upravu. Stari vlasnik dobiveni novac, naravno, ne proslijedi banci, nego zadrži sebi… Veselje zbog kupljenog automobila kratko traje – banka vrlo brzo aktivira pravna sredstva i oduzima automobil, a naivnom kupcu preostaje samo privatna tužba protiv prijašnjeg vlasnika. Srećom, ima lijeka. Prije kupnje rabljeni se automobil može provjeriti u upisniku putem interneta ili telefonom.

kupnja-auta-ulje

2. ULJE: Prvi dokaz (ne)brige vlasnika za automobil – Čađavo ulje puno sitnih čestica prljavštine kod benzinaca otkriva nemarni odnos vlasnika prema automobilu, odnosno rijetke promjene ulja i filtra. Kad je posljednji put promijenjeno ulje? Je li upisano u servisnu knjižicu? Kod dizelaša je dopušteno.

kupnja-auta-motor

3. MOTOR: Bez tragova ulja – Tragovi ulja na motoru ne moraju značiti da je u lošem stanju, ali upućuju na loše brtvljenje ili nestručne radove na motoru. Je li stradala brtva između glave motora i poklopca ventila? To je trošak od 100 kuna. Ako je u pitanju brtva između glave i bloka motora, trošak zbog često potrebnog brušenja glave raste na oko 2000 kuna.

kupnja-auta-servisna-knjizica

4. SERVISNA KNJIŽICA: Najvažniji dokument pri kupnji polovnjaka – Zbog dragocjenih podataka o prijeđenim kilometrima, datumima servisa i zamijenjenim dijelovima, jedan je od najvažnijih dokumenata pri kupnji. Je li automobil održavan redovito? Podudara li se priča vlasnika o korištenju automobila s podacima u knjižici? Za svaki slučaj provjerite istinitost podataka u radionici gdje je servis obavljen i ne odustajte čak i u slučaju da trebate nazvati servis u Njemačkoj, Italiji, Belgiji…U sličnim slučajevima svakako je potrebno provjeriti je li na 75 tisuća kilometara zamijenjen zupčasti remen. Ako nije, to je novih 5000 kuna.

kupnja-auta-prtljaznik

5. PRTLJAŽNIK: Tepih redovito prikriva tragove prometne nesreće – Tragovi svježeg laka ili loši spojevi lima u prtljažniku upućuju na sudar (nalet straga). Rijetki će limari, naime, gubiti vrijeme na pažljivi popravak poda prtljažnika, koji je slojem tkanine ionako sakriven od pogleda. Je li tkanina na podu poderana, a plastične stranice izgrebane? Automobil je vjerojatno služio za dostavu.

kupnja-auta-kocnice

6. KOČNICE: Istrošeni diskovi otkrivaju jurnjavu – Jurnjavu za upravljačem automobila najbolje otkrivaju kočni diskovi istrošeni već poslije 50.000 kilometara. Kod normalne upotrebe trebali bi, naime, izdržati dvostruko dulje (80.000 do 100.000 km). Kad ste već kod kočnica, bacite pogled i na naplatke. Puni su brazdi po rubovima? To upućije na nemaran odnos vlasnika prema automobilu, odnosno brutalno penjanje na rubnjak.

kupnja-auta-probna-voznja

7. PROBNA VOŽNJA: Obavezno izađite na cestu – Ne kupujte automobil, a da ga prethodno niste provozali barem 20 kilometara, uključujući i autocestu. Kvarove ili probleme na ovjesu – gumama, amortizerima i kotačima – moguće je, naime, zapaziti tek pri brzinama većim od 110 km/h. U gradu prijeđite obavezno preko ležećih policajaca. Čuje li se lupkanje, cviljenje ili škripanje? Bacite pogled u retrovizor. Javlja li se iza automobila gust, crni dim? Trese li se upravljač prilikom kočenja? Stoji li upravljač ravno kad ga pustite u vožnji? Radi li klima?

kupnja-auta-kilometar-sat

8. KILOMETAR SAT: Provjera kilometraže košta svega 25 kuna – Podatak o broju prijeđenih kilometara obavezno provjerite u najbližoj stanici za tehnički pregled, jer trošak iznosi svega 25 kuna. Pri svakom godišnjem tehničkom pregledu stanje kilometar sata se, naime, upisuje u računalo, a evidencija se po broju šasije automobila vodi još od 2006. U sličnim slučajevima svakako je potrebno provjeriti je li na 75 tisuća kilometara zamijenjen zupčasti remen. Ako nije, to je novih 5000 kuna.

kupnja-auta-podvozje

9. PODVOZJE: Provjerite radi vlastite sigurnosti – Za otkrivanje tragova na podvozju automobil je u pravilu potrebno odvesti u servis na dizalicu ili u stanicu za tehnički pregled. Ima li tragova hrđe i truleži na nosačima amortizera? Propuštaju li manžete mast? Jesu li crijeva s tekućinom za kočenje ispucala ili masna?

kupnja-auta-ispusni-lonac

10. ISPUŠNI LONAC: Puno govori o načinu vožnje – Tvornički ispušni lonac trebao bi izdržati barem pet godina, odnosno oko 100.000 kilometara. Potražite oznake. Je li još uvijek originalan? Ako je mijenjan prije isteka pet godina, automobil je vjerojatno korišten za gradsku vožnju. Ako je trul i treba ga mijenjati, računajte na trošak od 500 do 1000 kuna.

kupnja-auta-lak

11. LAK: Nijanse vidljive samo na suncu – Pada kiša? Već se lagano spušta mrak? Odustanite od pregleda i radije dogovorite novi termin s prodavačem, jer nijanse u boji, što upućuje na popravak poslije sudara, možete uočiti samo po suncu.

kupnja-auta-limarija

12. LIMARIJA: Lim otkriva popravke – Svi zazori na spojevima dijelova karoserije jednaki, barem kad je riječ o novijim automobilima. U suprotnom, automobil je vjerojatno oštećen u prometnoj nezgodi. Hrđa već godinama nije rak rana rabljenih automobila (otkad je uvedeno pocinčavanje), ali može upućivati na nestručan popravak.

izvor: http://autoklub.jutarnji.hr/vodic-za-kupnju-rabljenog-automobila/940825/