Dugoročna vremenska prognoza za Srbiju

Dugoročna vremenska prognoza sadrži podatke za Srbiju: dnevna i noćna temperatura vazduha, padavine, hidrološki podaci, vlažnost vazduha, jačina i smjer vjetra, vidljivost, pritisak. Vremenska prognoza za tekući i sutrašnji dan, sljedećih 15 dana.


Prognoze za narednih 15 i više dana za Beograd i okolinu.


Prognoze za ostale gradove možete vidjeti ovdje.

Prognoza vremena RHMZ za nastupajuću zimu (januar, februar 2013.)

Ova zima će biti nešto blaža sa prosečnom količinom padavina. Prosečna zimska temperatura vazduha će se kretati u intervalu od 1ºC do 6ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -3º do -1ºC. U Beogradu, prosečna zimska jutarnja temperatura vazduha bi trebalo da bude oko -2ºC, a prosečna zimska najviša dnevna temperatura oko 5ºC. Kao što je uobičajeno, najhladniji deo zime bi trebalo da bude u drugoj polovini januara uz pojavu jutarnjih mrazeva. Tokom nastupajuće zime kratkotrajno će se steći uslovi da u pojedinim kotlinama na Pešterskoj visoravni jutarnje temperature dostignu i -30ºC – što je u ovim predelima uobičajena pojava. Očekuje se da suma padavina tokom zime bude u intervalu od 100 mm u Vojvodini do 150 mm idući ka jugozapadu Srbije. U brdovito-planinskim predelima zimska suma padavina će se kretati u intervalu od 150 mm do 210 mm, lokalno i do 270 mm.

Verovatno može doći do nekih odstupanja od ove prognoze vremena ali mi ne tvrdimo da je dugoročna vremenska prognoza najtačnija, jer tačna vremenska prognoza ne postoji, posebno za duži period.

SEZONSKA PROGNOZA VREMENA DO PROLEĆA 2013. iz Republickog hidrometeorloskog zavoda Srbije

JANUAR 2013: Srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Mrazevi u trećoj dekadi Januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko -0.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4.4ºS.

U većem delu Srbije srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom januara iznosiće oko 37 mm.

FEBRUAR 2013: Manje hladan i nešto suvlјi februar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 7.7ºS.

Srednja količina padavina tokom februara biće nešto ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima nižim za oko 8 mm na istoku do 15 mm na jugozapadu i severu Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja februarska količina padavina iznosiće oko 22 mm.

MART 2013: Nešto topliji mart sa prosečnom količinom padavina.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu će imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

Srednja martovska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom marta iznosiće oko 42 mm.

Dugoročna vremenska prognoza za Srbiju za sledeća veća mesta:
Ova prognoza je orijentaciona i poželjno je koristiti je kao prognozu za nekoliko dana unapred.

Više o izgledima za narednu mesečnu prognozu vremena za Srbiju, prema prognozama Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije.